Onderlinge wedstrijden

Manege de Horstlinde organiseert gedurende het hele jaar onderlinge wedstrijden voor zowel kinderen als volwassenen. Daarbij bieden we diverse ruiteropleidingen van de FNRS, maar ook diverse andere leuke wedstrijdonderdelen.

FNRS Dressuurwedstrijden

Bij de dressuurwedstrijden worden de F-proeven van de FNRS verreden. Deze proeven lopen van F1 t/m F20. Voor elk niveau zijn twee proeven beschikbaar (A en B) zodat je niet te vaak dezelfde proef hoeft te rijden. Aan de FNRS dressuurwedstrijden is een promotiesysteem gekoppeld. Krijg je voor je dressuurproef tenminste 210 punten, dan krijg je een promotiepunt. Na twee promotiepunten (in de F1 en F2 één) mag je doorstromen naar de volgende proef.

Als je net begint met paardrijden, begin je in de F1. Dit is een eenvoudige dressuurproef zonder galop. Langzaam maar zeker worden de proeven steeds moeilijker. Rijd je al een tijdje paard maar heb je nog nooit meegedaan met FNRS dressuurwedstrijden, dan hoef je niet in de F1 te beginnen, maar wordt je instroomniveau in overleg met je instructeur bepaald. Instromen kan maximaal op F6-niveau.

Bij de proeven F2, F4, F6, F8 en F10 moet je een diploma behalen voor je door kunt stromen naar de volgende proef. Dit betekent dat je niet alleen een promotiepunt moet halen, maar ook een theorie-examen moet afleggen. Haal je het examen met maximaal 3 fouten én was je proef een promotiepunt waard, dan ontvang je een diploma en mag je doorstromen naar de volgende proef.

De FNRS heeft diverse boekjes geschreven die op de manege kunnen worden aangeschaft. Van deze boekjes heb je “Paardrijden met plezier” nodig voor het leren van de theorie.

Springen, Vaardigheid en Oefenspringen

Naast de dressuurwedstrijden bieden we ook andere ruiteropleidingen van de FNRS. Zo is het op Manege de Horstlinde mogelijk om deel te nemen aan Vaardigheid, Oefenspringen en Springen met plezier. Voor deze onderdelen geldt dat je hiermee kunt beginnen zodra je over voldoende rij-ervaring en het juiste dressuurniveau beschikt. Ook bij deze wedstrijdonderdelen kun je promotiepunten halen en zodoende promoveren naar een hoger niveau.

Selectiewedstrijden Zitcompetitie en Springcompetitie

Manege de Horstlinde neemt ieder jaar deel aan twee landelijke wedstrijden van de FNRS, namelijk de FNRS Zitcompetitie en de FNRS Springcompetitie. Voor de Zitcompetitie wordt ieder jaar een selectiewedstrijd georganiseerd waaraan alle manegeruiters mogen deelnemen. De beste ruiters van elke categorie plaatsen zich voor de Regiofinale, waar wordt gestreden voor een plek in de Kwartfinale, etc.

De selectie voor de FNRS Springcompetitie wordt gecombineerd met de onderlinge wedstrijden “Springen met Plezier”. Een aantal ruiters wordt geselecteerd voor de voorrondes, waar zij zich kunnen plaatsen voor de (halve) finale.

Voor zowel de Zitcompetitie als de Springcompetitie geldt dat de (halve) finales plaatsvinden op grote landelijke paardenevenementen. Als je als manegeruiter mag deelnemen aan deze competities is dat dan ook een hele eer én een groot avontuur!

Pas de Deux

Twee keer per jaar organiseert Manege de Horstlinde een Pas de Deux-wedstrijd. Bij Pas de Deux rijd je met twee personen één proefje. Daarbij moet je alles precies tegelijk, naast elkaar of in spiegelbeeld uitvoeren. Pas de Deux is geen officieel FNRS-onderdeel (je doet dus niet mee voor promotiepunten), maar het is wel heel leuk. Bij Pas de Deux is het altijd toegestaan om verkleed en/of op muziek te rijden. Er wordt altijd een originaliteitsprijs uitgereikt. Ook wordt meestal een speciale rubriek georganiseerd voor kinderen die met hun vader of moeder deelnemen. De Pas de Deux-wedstrijden zijn altijd erg gezellig!

Behendigheid

Tot slot organiseren we nog regelmatig Behendigheid. Hierbij leg je samen met je paard of pony een ingewikkeld parcours af vol spannende dingen en moeilijke opdrachten. Daarbij moet je denken aan: over een zeiltje rijden, rijden met een ei op een lepel, onder een gordijn door met je paard, door een poortje rijden en voetballen met je paard. De behendigheidswedstrijden zijn altijd een spektakel om aan deel te nemen én om naar te kijken!

Aantal onderlinge wedstrijden

Gemiddeld organiseert Manege de Horstlinde op jaarbasis:

  • Dressuurwedstrijden: 3 of 4x per jaar
  • Springwedstrijden: 2 of 3x per jaar
  • Vaardigheid en Oefenspringen: 2 of 3x per jaar
  • Pas de Deux: 2x per jaar

Alle wedstrijden worden aangekondigd op de manege, op de agenda en ook via onze Facebook-pagina. Zodra je de aankondiging ziet hangen op de manege, is het ook mogelijk je op te geven. Dit doe je aan de bar.

Contact

Pompstationweg 83
7522 PG Enschede

Tel: +31(0)53 - 4336523
Fax: +31(0)53 - 4308911
E-mail: info@horstlinde.nl