Beginnen met paardrijden kan vanaf 7 jaar. Ook voor volwassenen is het nooit te laat!

Beginnen met paardrijden

Voor veel mensen is paardrijden de mooiste hobby en sport die er is. De meeste mensen beginnen met paardrijden op een manege. Ook bij ons kun je als beginner terecht. Kinderen kunnen starten met paardrijden vanaf zeven jaar, en ook volwassenen zijn van harte welkom! Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten als je voor het eerst gaat paardrijden.

Een manege kiezen

Als je wil beginnen met paardrijden, begint dat met de keuze voor een manege. Kies altijd voor een manege die in het bezit is van het Veiligheidscertificaat, en bij voorkeur ook voor een FNRS-manege. FNRS-maneges zijn gekeurd op het gebied van bijvoorbeeld het paardenbestand, accommodatie, niveau van de instructeurs, bedrijfsvoering en veiligheid. Manege de Horstlinde in Enschede is door de FNRS beoordeeld met 3 sterren (het maximum is 5). Heb je een manege op het oog? Ga er dan ook altijd even op bezoek. Bekijk of je vriendelijk wordt ontvangen, of je het terrein en de stallen mag bekijken, of de paarden er gezond uitzien en vooral: of de sfeer je aanstaat. Ben je enthousiast? Maak dan een afspraak voor een proefles!

De eerste paardrijles(sen)

Als je nog niet kunt paardrijden, begin je op onze manege altijd met een aantal longelessen. Dit zijn privélessen van een half uur, waarbij het paard aan de longe (een lange lijn) rondjes loopt om de instructeur. De instructeur bepaalt de richting en het tempo van het paard, zodat jij je kunt focussen op het ritme, je houding en je zit. Als dat eenmaal goed gaat, ga je steeds meer zelf doen. Je leert aandrijven en sturen. Gaat dat goed? Dan is het tijd om los te gaan rijden. De longe gaat eraf, en je stuurt je paard nu zelf door de bak en bepaalt zelf het tempo, zonder het ritme of je balans te verliezen. Dat is in het begin erg moeilijk, maar je zult zien dat het steeds beter gaat. Heb je je paard in stap en draf onder controle en is je balans goed genoeg, dan komt het moment dat de instructeur samen met jou een groep zal uitzoeken die bij je past.

Tarieven en betaling

Longelessen kosten € 25,00 per les (zowel voor kinderen als volwassenen), en dienen contant te worden afgerekend aan de bar. Zodra je doorstroomt naar een groepsles wordt het ook mogelijk een abonnement te nemen.

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik een afspraak voor een longeles?
Het maken van een afspraak gebeurt bij ons op de manege aan de bar, of telefonisch.

Hoe veel longelessen heb je nodig?
Dat is moeilijk te voorspellen, want dat verschilt van persoon tot persoon. Het gemiddelde ligt op circa 10-12 lessen.

Welke kleding trek ik aan als ik ga paardrijden?
Het belangrijkst is om kleding te dragen die niet knelt en die gemakkelijk zit. Draag het liefst een broek zonder dikke naden aan de binnenkant van je been. Een legging voldoet prima. Zorg voor stevige schoenen of laarzen met zolen die niet te glad zijn (die profiel hebben) en een klein hakje hebben. Sportschoenen of gympen zijn niet toegestaan.

Moet ik zelf een cap meenemen?
Het dragen van een veiligheidscap (CE norm EN-1384) is op de manege verplicht. Heb je zelf een goed passende cap, dan mag je deze natuurlijk meenemen. Heb je nog geen cap? Op de manege beschikken we over caps die je tijdens je eerste lessen kunt lenen en gebruiken.

Waar kan ik me melden als ik op de manege ben?
Je kunt je melden in de foyer bij de bar of bij één van de medewerkers van de manege. Zij kunnen je vertellen op welk paard je mag rijden.

Hoe lang van tevoren moet je aanwezig zijn?
Voor de eerste longeles ben je op tijd als je circa 20 minuten voor de les aanwezig bent. Als je eenmaal in de groep gaat rijden, wordt er van je verwacht dat je circa 30 minuten van tevoren aanwezig bent om je paard op te zadelen.

Hoe leer ik het poetsen en opzadelen van een paard?
Regelmatig organiseren we een speciale poets- en zadelles voor beginnende ruiters en/of betrokken ouders. Voorafgaande aan je eerste lessen kun je helpen met het opzadelen van je paard. Wees dus op tijd aanwezig.

Is paardrijden moeilijk?
Paardrijden is wel een échte sport. Je wordt er zeker in het begin best moe van en zult misschien ook last krijgen van spierpijn. Ook moet je bij paardrijden veel dingen tegelijk doen. Dat is in het begin best ingewikkeld, maar sommige dingen worden vanzelf wat meer een automatisme. Wat dat betreft is paardrijden wel een beetje vergelijkbaar met autorijden. Tot slot: met paardrijden ben je nooit uitgeleerd. Zelfs de meest gevorderde ruiters leren nog wekelijks bij.

Hoe kies ik een goede manege?
Kies voor een manege die lid is van de FNRS en die in het bezit is van een veiligheidscertificaat. Dat is een teken dat de accommodatie, zorg voor de paarden, het harnachement, de veiligheid en de bedrijfsvoering bij het bedrijf in orde zijn. Kies daarna voor een manege waar je je op je gemak voelt. Ga eens kijken of de sfeer je aanstaat, en zo ja: maak gerust een afspraak voor een proefles!