Onderlinge wedstrijden

Manege de Horstlinde organiseert gedurende het hele jaar onderlinge wedstrijden voor zowel kinderen als volwassenen. Daarbij bieden we diverse ruiteropleidingen van de FNRS, maar ook diverse andere leuke wedstrijdonderdelen.

FNRS Dressuurwedstrijden

Bij de dressuurwedstrijden worden de F-proeven verreden. Hierin heb je de bronzen leerlijn en de zilveren leerlijn.

Brons: F1 t/m F12 (ruiter gericht)

Zilver: F13, F14, F15 en B, L1 en L2 (combinatie gericht)

Voor alle F proeven zijn er 2 proeven beschikbaar (A en B versie). B, L1 en L2 zijn KNHS proeven.

Aan de FNRS wedstrijden zit een promotiepunten systeem gekoppeld. Krijg je voor je F-proef 210 pnt of meer, dan krijg je 1 promotiepunt. In de F1 en de F2 mag je na 1 promotiepunt doorstromen naar de volgende klasse.

Van de F3 t/m de F8 mag je met minimaal 2 promotiepunten doorstromen.

Van de F9 t/m de F12 kun je doorstromen met minimaal 3 promotie punten.

In de F13, F14 en de F15(zilver) mag je doorstromen na 5 promotiepunten.

Voor de klasse B, L1 en L2 behaal je winstpunten. Vanaf 180 pnt heb je 1 winstpunt. Vanaf 195 pnt heb je 2 winstpunten en vanaf 210 heb je 3 winstpunten. Met 10 winstpunten mag je doorstromen naar de volgende klasse.

Als je net begint met paardrijden, begin je in de F1. Dit is een eenvoudige dressuurproef zonder galop. Langzaam maar zeker worden de proeven steeds moeilijker. Rijd je al een tijdje paard maar heb je nog nooit mee gedaan met de FNRS dressuurwedstrijden, dan hoef je niet in de F1 te beginnen, maar wordt je instroomniveau in overleg met je instructeur bepaald. Instromen kan t/m de F12.

Bij de proeven F2, F4, F6, F8 en de F10 moet je een diploma behalen om door te kunnen stromen Naar de volgende proef. Dit betekent dat je niet alleen je promotie punt moet halen, maar ook een theorie examen moet afleggen. Haal je het examen met maximaal 3 fouten en was je proef een promotiepunt waard, dan ontvang je een diploma en mag je doorstromen naar de volgende proef.

De FNRS heeft diverse boekjes die op de manege kunnen worden aangeschaft. Van deze boekjes heb je “paardrijden met plezier” nodig voor het leren van de theorie.

Springen en Vaardigheid

Naast de dressuurwedstrijden bieden we ook andere ruiteropleidingen aan van de FNRS. Zo is het mogelijk om deel te nemen aan de vaardigheid 1, 2 en 3 en springen met plezier.

Vaardigheid is de voorbereiding op het ”echte” springen. Vanaf F3 met 1 pp kun je deelnemen aan de vaardigheid 1. Met 180 pnt behaal je een promotiepunt. Met 2 promotiepunten mag je doorstromen naar de volgende klasse.

Om mee te kunnen doen met springen met plezier, moet je minimaal F4 met 1 pp zijn. En natuurlijk beschikken over een beetje springervaring.

In het springen hebben we de hoogste S40 t/m S80 (Brons).

BB60, BB80, BB90, B en L (zilver)

Bij het springen behaal je 1 pp met 60 tot 75 pnt. Met 75 pnt of hoger heb je 2 pp behaalt. Met 5 pp mag je doorstromen naar de volgende hoogte.

Selectiewedstrijden Zitcompetitie en Springcompetitie

Manege de Horstlinde neemt ieder jaar deel aan twee landelijke wedstrijden van de FNRS, namelijk de FNRS Zitcompetitie en de FNRS Springcompetitie. Voor de Zitcompetitie wordt ieder jaar een selectiewedstrijd georganiseerd waaraan alle manegeruiters mogen deelnemen. De beste ruiters van elke categorie plaatsen zich voor de Regiofinale, waar wordt gestreden voor een plek in de Kwartfinale, etc.

De selectie voor de FNRS Springcompetitie wordt gecombineerd met de onderlinge wedstrijden “Springen met Plezier”. Een aantal ruiters wordt geselecteerd voor de voorrondes, waar zij zich kunnen plaatsen voor de (halve) finale.

Voor zowel de Zitcompetitie als de Springcompetitie geldt dat de (halve) finales plaatsvinden op grote landelijke paardenevenementen. Als je als manegeruiter mag deelnemen aan deze competities is dat dan ook een hele eer én een groot avontuur!

Pas de Deux

Een keer per jaar organiseert Manege de Horstlinde een Pas de Deux-wedstrijd. Bij Pas de Deux rijd je met twee personen één proefje. Daarbij moet je alles precies tegelijk, naast elkaar of in spiegelbeeld uitvoeren. Pas de Deux is geen officieel FNRS-onderdeel (je doet dus niet mee voor promotiepunten), maar het is wel heel leuk. Bij Pas de Deux is het altijd toegestaan om verkleed en/of op muziek te rijden. Er wordt altijd een originaliteitsprijs uitgereikt. Ook wordt meestal een speciale rubriek georganiseerd voor kinderen die met hun vader of moeder deelnemen. De Pas de Deux-wedstrijden zijn altijd erg gezellig!

Behendigheid

Tot slot organiseren we nog regelmatig Behendigheid. Hierbij leg je samen met je paard of pony een ingewikkeld parcours af vol spannende dingen en moeilijke opdrachten. Daarbij moet je denken aan: over een zeiltje rijden, rijden met een ei op een lepel, onder een gordijn door met je paard, door een poortje rijden en voetballen met je paard. De behendigheidswedstrijden zijn altijd een spektakel om aan deel te nemen én om naar te kijken!

Aantal onderlinge wedstrijden

Gemiddeld organiseert Manege de Horstlinde op jaarbasis:

  • Dressuurwedstrijden: 3 of 4x per jaar
  • Springwedstrijden: 3 of 4x per jaar
  • Vaardigheid: 2 of 3x per jaar
  • Behendigheid: 1x per jaar
  • Pas de Deux: 1x per jaar

Alle wedstrijden worden aangekondigd op de manege, op de agenda en ook via onze Facebook-pagina. Zodra je de aankondiging ziet hangen op de manege, is het ook mogelijk je op te geven. Dit doe je aan de bar.