FNRS & veiligheiscertificaat

Ben je op zoek naar een manege? Kies dan voor een manege die aangesloten is bij de FNRS en die in het bezit is van een Veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport. Dat is een garantie dat de manege veiligheid serieus neemt, een goed en gezond paardenbestand heeft en de bedrijfsvoering op een goede manier geregeld heeft. Manege de Horstlinde is in het bezit van een Veiligheidscertificaat en werd door de FNRS beoordeeld met 3 sterren.

Behalve de FNRS-sterren en het Veiligheidscertificaat is het natuurlijk ook van belang dat je je op je gemak voelt op een manege. Ben je op zoek naar een manege, ga er gerust eens op bezoek en kijk of de sfeer je aanstaat!

FNRS 3-sterren

Leren paardrijden kun je het best doen op een FNRS-manege. Maneges die zijn aangesloten bij de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra zijn gecontroleerd op een groot aantal punten qua veiligheid, bedrijfsvoering, welzijn van de dieren en manier van lesgeven. Aangesloten maneges worden elke 2,5 jaar gekeurd. Er wordt daarbij gekeken naar onder andere het paardenbestand, verzorging van de paarden, het niveau en de opleiding van de instructeurs, beleidszaken en de accommodatie van de manege.

Het maximale aantal sterren dat voor een manege te behalen valt, is 5. Manege de Horstlinde heeft 3 sterren.

Veiligheidscertificaat

logo stichting veilige paardensport

Het Veiligheidscertificaat is in het leven geroepen om de veiligheid in de paardensport te waarborgen. De Stichting Veilige Paardensport is een samenwerkingsverband van de FNRS (Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra), KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) en de Stichting Recreatie Ruiter (SRR), samen met VeiligheidNL.

Het Veiligheidscertificaat werd in het leven geroepen in 2002. Het Veiligheidscertificaat garandeert de consument dat een accommodatie voldoet aan een aantal basiseisen voor een veilige beoefening van de paardensport. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan het verplicht stellen van een veiligheidshelm (CE-norm EN-1384), de aanwezigheid van een BHV’er, gediplomeerde instructeurs, maandelijks onderhoud en controle van het harnachement van de paarden en het voeren van een vlucht- en calamiteitenplan.

Het Veiligheidscertificaat is verplicht voor alle FNRS-maneges in Nederland én voor alle stagebedrijven van Aequor (voor de opleiding paardenhouderij).